dimarts, 11 de gener del 2011

Pere el Gran: Quan Catalunya era un Estat i tenia reis propis

El professor Cingolani emprèn amb ambició la biografia d'un dels reis catalans de quan teníem un estat i, a més, guanyàvem les batalles ni més ni menys que als francesos. Que érem allò més semblant a un estat en plena Edat Mitjana ho avala Pierre Vilar, a qui el prologuista cita molt oportunament. 

Cingolani incorpora nova informació i resultats de la recerca recent i alhora aconsegueix un llibre accessible al lector no especialitzat. L'autor revisa la figura del conqueridor de Sicília, que presenta amb més capacitat político-militar, visió estratègica i habilitat diplomàtica que la imatge paternalista de líder magnànim i providencial, com se l'havia considerat fins ara. Certa percepció popular ha preferit el seu pare, Jaume I, però aquesta obra ens fa veure el rei Pere més dotat políticament i conscient de la necessitat d’esmenar l’error patern de dividir el territori. 
Llibres com aquest són necessaris, atès que l'anàlisi de la pròpia història ens acosta a allò que es fa en tot país normal.

Pere Torra

  • Publicat a La Veu, núm. 1, gener de 2011.
  • Stefano Maria Cingolani, Pere el Gran. Vida, actes i paraula, Base, Barcelona, 2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada