dimarts, 12 d’abril del 2011

Més escriptors i menys correctors

Acaba de sortir a la magnífica col·lecció ‘la butxaca’ el llibre Això del català d'Albert Pla Nualart, expert corrector amb una trajectòria de 25 anys a l'AVUI i autor de la columna “Català a la terrasseta”, en la millor tradició de divulgació que han conreat entre altres el mateix Pompeu Fabra, Albert Jané o Joan Solà.

Desitjo que l’aparició en aquest format faci realitat el pronòstic que Solà feia al pròleg: “Aquest llibre provocarà polèmica”. Si una llengua és viva ha de generar debat sobre les seves diverses possibilitats d’ús. Pla defensa la necessitat que la nostra llengua compti amb un model que no compliqui la vida a l’usuari perquè el que ens calen són més escriptors i menys correctors.

A la primera part de llibre, Pla formula una proposta contundent i ben argumentada de renovació de la normativa gramatical, en la qual no estalvia certa agressivitat contra l’IEC, a qui retreu lentitud en la seva adaptació a l’evolució de la societat. Pla se centra en aspectes sintàctics, que són els decisius a l’hora d’afavorir una expressió natural i eficaç. Coincidim amb l’autor en les solucions que proposa sobre el canvi i caiguda de preposicions, l’ús de ‘per/per a’, el relatiu compost i els pronoms febles; però no veiem tan clara la del ‘lo’ neutre, malgrat que és cert que hi ha qui recorre a circumloquis estrambòtics per tal d’evitar-lo.

La segona part del llibre aplega les exitoses columnes periodístiques, que, conservant la seva frescor i amenitat, constitueixen un útil arxiu de solucions i recursos. El llibre es tanca amb dos índexs temàtics que el bon lector sempre agraeix molt.

Pere Torra

  • Publicat a La Veu, núm. 3, març de 2011.
  • Albert Pla Nualart, Això del català, Barcelona, la butxaca, 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada