dimarts, 17 de maig del 2011

Josep Pla, una magnífica "escriptura insignificant"

Si Josep Valls (vegeu Aforismes genuïns de Josep Pla) ens ofereix un Pla genuí però vell, el recull Aigua de mar registra segurament el Pla més jove que podem entreveure en tota a la seva obra. Properament, 'La butxaca' publicarà una selecció dels textos d'aquest recull que correspon al volum 2 dels 46 que integren l'obra completa publicada per Destino i que ara es pot obtenir a les llibreries per mitjà del sistema d’edició sota comanda. 

Aigua de mar conté -en paraules del mateix Pla- la literatura narrativa que hauria pogut arribar a fer si no li ho hagués impedit la "dispersió periodística" a què es va haver de dedicar. Encara que el recull hagi pogut rebre una reelaboració per part del Pla madur al moment d'editar les obres completes, em sembla que no ha estat pas tan forta com en altres obres, especialment, El quadern gris

El recull Aigua de mar ens ofereix l'escriptura amb què Pla s'iniciava i que ell anomena "escriptura insignificant", si bé ho expressa així no pas tant per falsa modèstia, sinó per a oposar-la a la "literatura bufada, retòrica i triomfalista" que li desplaïa. No es deixin enganyar: aquests textos semblen desproveïts d'artifici literari o d'elaboració artística, però només aparentment, al darrere hi ha molt d'ofici i enginy literari. Val la pena llegir aquesta prosa sobre peixos, pescadors, gent de mar i gent de terra, homes i dones empordanesos, contrabandistes, navegació, menjars, vins, tavernes, borratxeres, paisatges, històries, etc. 

El jove Pla es descriu a si mateix de manera poc benevolent respecte personatges del seu entorn palafrugellenc com el vital Hermós: 
Jo que tinc tants anys menys que ell i sento la joventut a les venes no sóc més que un aprenent tronat d'escriptor i un cul de cafè recalcitrant i absurd. 
No se'l creguin, es tracta d'un gran escriptor, que si hagués escrit tan sols la meitat dels textos d'Aigua de mar ja mereixeria ocupar un capítol important de qualsevol literatura. Afortunadament, la literatura a què cal adscriure Pla és la catalana.

Pere Torra

  • Publicat a La Veu, núm. 4, maig de 2011.
  • Josep Pla, Aigua de mar. Una tria, Barcelona, la butxaca, 2011.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada