dilluns, 18 d’abril del 2011

En defensa del patrimoni lingüísitic català

En la tradició anglosaxona hi ha molta afició als reculls de citacions de diversa mena: frases cèlebres, pensaments enginyosos, citacions literàries, dites populars, etc. 

Entre nosaltres, el filòleg David Pagès ha elaborat un recull que, sota el títol 500 raons per parlar català, aplega cinc-centes citacions de molt diverses persones, d’àmbits, professions i èpoques diferents. 

El fil conductor és la promoció de l’ús de la llengua catalana i la seva defensa com a patrimoni no tan sols de tots els que l’usen als Països Catalans, sinó també de tota la humanitat. El recull és volgudament molt heterogeni, però eficaç per a servir l’objectiu de l’autor. Tan sols tenim un retret per a l’edició –altrament molt correcta- que empra el recurs molt gastat d’una llengua amb les 4 barres com a la il·lustració de la portada. 

Com a mostra de les citacions, llegiu la de George Steiner: “La mort d’una llengua és una pèrdua irreparable, la disminució de les oportunitats de l’ésser humà, un paisatge que s’esborra, una finestra al coneixement que es tanca”. 

Pere Torra

  • Publicat a La Veu, núm. 3, abril de 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada