dimarts, 10 de maig del 2011

Aforismes genuïns de Josep Pla

El recull Josep Pla oral que, oportunament en el 30è aniversari de la mort de Pla, publica ACONTRAVENT sorprèn al lector que hagi llegit alguna de les seves obres perquè de seguida hi reconeix la mateixa veu, la veu característica de l'escriptor de Palafrugell. No sabem fins a quin punt d'exactitud l’autor del recull, Josep Valls, ha pogut reproduir les paraules de Pla, però sovint ens fa l'efecte d'estar davant d'un nou volum de l'obra de l'empordanès. 

Valls ha aplegat una sèrie de frases que ell havia pogut escoltar en multitud de converses que havia mantingut amb Josep Pla des de 1972 fins al final de la seva vida, l’abril de 1981, ara fa trenta anys. Inevitablement, el Pla que emergeix d'aquest recull és un Pla madur, vell i escèptic, però alhora molt lúcid i brillant. 

Jo no sabria dir si Pla escrivia tal com parlava o parlava tal com escrivia, però aquesta continuïtat entre l'oral i l'escrit estem convençuts que hauria complagut molt al nostre escriptor, que perseguia una prosa diàfana i intel·ligible. En qualsevol cas, aquest recull esdevé un destil·lat planià de primera magnitud, molt adient tant per a qui es vulgui iniciar en el pensament i l'escriptura de Pla com per a qui ja el coneix i en vol assaborir un nou tast. 

Com a mostra, llegiu una de les nostres citacions preferides, que, sens dubte, sintetitza la filosofia de la vida de Pla:
"Hi ha algunes coses que no semblen d’aquest món: l’escultura grega, un parell de cants de la Divina Comèdia i la pasta asciutta".
Pere Torra 

  • Publicat a La Veu, núm. 4, maig de 2011.
  • Josep Valls, Josep Pla oral, Barcelona, Acontravent, 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada