Pot semblar innecessari llegir aquest llibre per a qui no té cap dubte sobre la plena viabilitat econòmica de la nostra independència o, més ben dit, sobre la inviabilitat de la dependència a què estem sotmesos. No ho és. El llibre dels professors d’economia, Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, és útil perquè posa de manifest, de forma rigorosa i alhora divulgativa, que la magnitud del dèficit fiscal català és tan gran que, fins i tot, permetria superar un possible boicot comercial per part d’Espanya als productes de les empreses catalanes.
És un llibre d’economia, no pas de política, i la seva anàlisi se centra en els escenaris i les repercussions econòmiques d’un ben probable boicot espanyol un cop obtinguda la independència de Catalunya, però no desatén les implicacions no econòmiques, començant pel fet que l’origen mateix del boicot té causes polítiques i amb una forta càrrega emocional.
L’obra de Guinjoan i Cuadras ofereix una informació acurada –amb dades actuals molt ben presentades– i una argumentació eficaç. Nombrosos capítols són interrogants als quals donen resposta: “Empreses que fan boicot?”, “Com veuen el boicot, els espanyols?”, “Com pot afectar la meva empresa, el boicot?”, “Què hi pot fer el govern català?” o “La qüestió clau: tot plegat hi sortim guanyant o hi sortim perdent?”
El llibre està encapçalat per una citació del cèlebre economista J. M. Keynes, que constitueix tota una declaració d’intencions i acaba dient: “els homes han inventat maneres d’empobrir-se a ells mateixos i als altres; i prefereixen les animositats col·lectives abans que el benestar individual”. Els catalans potser hauríem de cercar d’una vegada el nostre benestar individual i col·lectiu i rebutjar aquells invents (“Estatuts”, “models de finançament”, “concerts”, “pactes fiscals”) que no fan més que empobrir-nos.
Pere Torra
- Publicat a La Veu, núm. 5, juny de 2011.
- Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència, Barcelona, Pòrtic, maig de 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada