dimarts, 14 de juny del 2011

Cardenal Mazzarino, cal conèixer els nostres enemics

Saludo amb molta simpatia l’aparició d’aquest llibre perquè enceta la vida d’una nova editorial a la qual desitjo molt èxit. Fruit de l’impuls del dinàmic Oriol Ponsatí-Murlà, Edicions de la ela geminada ha inaugurat la col·lecció Quadrivium amb un text bellament editat d’un gran enemic nostre. 

Com és sabut, el cardenal Mazzarino va tenir una intervenció destacada en l’escapçament de la nostra nació amb el Tractat dels Pirineus (1659). Cal conèixer l’enemic per a batre’l. El llibre és ben ple de mala llet, enginy i saviesa pràctica i, malgrat l’ofici del seu autor, no podria ser més lluny de la caritat cristiana. Tal com el seu nom indica, és un “breviari”, extraordinàriament fàcil de llegir, que inclou una pila de màximes per a qui es dedica a la política, tot i que –amb franquesa– nosaltres les trobem aplicables encara avui no tan sols en la política sinó també dins del món professional, en l’esport... 

Comença amb màximes de ressò clàssic (“coneix-te a tu mateix” i “coneix els altres”) i continua amb consells plens de sentit comú, amb cinisme i lucidesa alhora, i de vegades fruit de certes dèries personals. Vegem-ne uns exemples: 
  • “Si has d’abandonar un càrrec, evita que et succeeixin homes massa evidentment superiors a tu”. 
  • “Dóna generosament el que, de totes maneres, no et costa res, com ara privilegis que el beneficiari no podrà usar mai”. 
  • “En la desfeta, no insultis el teu adversari, no plantis cara al teu rival, i quan siguis vencedor acontenta’t amb la realitat de la teva victòria, sense celebrar-la amb paraules o gestos”.
Finalment, hi ha una citació que no em puc estar de reproduir: “No et refiïs mai d’un home que té el prometre a punt. És un mentider i un fals”. Avui sabem que dir aquesta veritat d’un president espanyol al segle XXI va costar el càrrec de conseller de la Generalitat de Catalunya a Joan Carretero.

Pere Torra

  • Publicat a La Veu, núm. 5, juny de 2011.
  • Cardenal Mazzarino, Breviari dels polítics, Edicions de la l·l, febrer de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada